İMPLANT NEDİR?

İmplant, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen yapay diş köküdür.

 

HANGİ DURUMLARDA İMPLANT UYGULANIR?

Tek diş veya daha fazla diş eksikliklerinde, eğer dişsiz bölgede implant yerleştirmeye uygun miktarda kemik varsa, hastanın da implant yerleştirilmesine engel olacak bir sistemik rahatsızlığı yoksa, implant uygulanabilir. Hastanın genel sağlık durumu iyi olduğu sürece implant uygulamasını engelleyecek bir üst yaş limiti yoktur. Genç hastalarda kemik geliminin tamamlanması gereklidir. Bu yaş sınırı da erkeklerde 18, kadınlarda 16-17’dir.

 

İMPLANT TEDAVİSİ AĞRILI BİR TEDAVİ MİDİR?

Uygun anestezi yöntemlerinin uygulanması durumunda tamamen ağrısızdır. Genellikle implantın yapıldığı akşam duyulabilecek ağrı, basit bir ağrı kesiciyle giderilebilir. Birçok hasta bu ağrının normal diş çekiminden sonra duyulan ağrıdan farklı olmadığını belirtmektedir.

 

İMPLANTIN AŞAMALARI

İmplant yapımı iki aşamadan oluşur. Birincisi cerrahi aşamadır. İmplantın alt yapısı çene kemiğine yerleştirilir. Daha sonrasında implant yapılan bölgenin konumuna ve kemik ekleme prosedürünün uygulanıp uygulanmamasına göre 3-6 ay arasında bekleme süresi vardır. Bu sürede kemik ile implant arasında kemik oluşumu meydana gelir. Bu sürenin bitiminde implant üzerine iyileşme başlığı denilen, diş etini şekillendiren parça takılıp 2 hafta kadar beklenir. Üst yapının (porselenin) yapılması ise bir hafta kadar süre alır.

 

İMPLANTIN BAKIMI

İmplantların ve üzerine yerleştirilen porselenlerin bakımı doğal diş bakımından farksızdır. Tıpkı doğal dişlerinizde olduğu gibi, günde 3 kez fırçalanmalı ve en az bir kez diş ipi uygulanmalıdır. İmplant üzerine köprü yapılan durumlarda köprünün gövde altı, doktorunuzun sizi yönlendireceği şekilde gövde altı diş ipi ile düzenli olarak temizlenmelidir.

 

İmplantlarınızın durumu 6 ayda bir diş hekiminiz tarafından kontrol edilmeli, diş hekiminizin uygun gördüğü aralıklarla da röntgen alınarak, implant çevresindeki kemik miktarı takip altında tutulmalıdır.
Unutulamamalıdır ki, yeterli temizlik ve takip yapılmazsa, nasıl kendi dişlerimizi kaybediyoruz, aynı şekilde implantımızı da kaybedebiliriz. Kayba giden yolda ilk belirtiler; diş etinde kızarıklık, şişlik, kanama ve kaşıntı ile başlar. Bu süreçte kemik yıkımıyla birlikte implantın kaybına sebep olur. Bu nedenle, bu bulguların tespit edildiği durumlarda hemen diş hekiminize başvurunuz.

 

Alt çenede hiç diş olmadığında:
Alt çenede hiç diş olmadığında protez oynama yapar ve rahat kullanım olmaz. Burada çeneye 3 adet implant yerleştirilmiş ve hastanın protezi sorunsuz kullanması sağlanmıştır.

 

 

 

Üst çenede hiç diş olmadığında:
Üst çenede de aynı şekilde diş yoksa çenenin tutuculuğu az ise o zaman 4 ya da 6 implant yerleştirilerek tutuculuk sağlanabilir.

 

 

 

Tek diş eksikliğinde implant uygulaması

 

 

 

 

İmplantın bitmiş hali

 

 

 

Arka azı dişlerin eksikliğinde İmplant Uygulaması

 

 

 

 

Arka Bölgede Birden fazla diş yok

 

 

 

 

İlk aşamada implantlar yerleştirilir

 

 

 

 

Üst yapay porselenlerin yerleştirilmiş hali