PEDODONTİ NEDİR?

Pedodonti; bebeklerin, çocukların ve özel ilgi gerektiren bireylerin ağız ve diş sağlığıyla uğraşan diş hekimliğinin bir anabilim dalıdır.
Pedodonti, diş hekimliğinin yaşa bağlı olarak çalışan tek dalıdır.

ÇOCUKLARDA SÜT DİŞİ BAKIMI NEDEN ÖNEMLİ?

Süt dişlerinin sağlığı, hem çocuğun genel sağlığı, hem de 6 yaşından sonra sürmeye başlayacak olan daimi dişlerin sağlığı açısından çok önemlidir. Bu nedenle dolgu ve fissür örtücü gibi koruyucu tedavilerin zamanında yapılması, erken yaşta süt dişi çekiminin zorunlu olduğu durumlarda yer tutucuların yapılması, ilerleyen dönemde daimi dişlerin sağlığı ve dizilimi açısından da çok önemlidir.

ÇOCUKLARDA DİŞ MUAYENESİ NE ZAMAN BAŞLAR?

Ağız ve diş sağlığı problemlerini önlemek amacıyla çocuklar, ilk süt dişi sürdüğünde veya bir yaşından geç olamamak kaydıyla muayene edilmelidir. Koruyucu tedaviler ve var olan problemlerin tedavisi için 0-12 yaş aralığında 3 ayda bir, ilerleyen yaşlarda 6 ayda bir takip edilmelidir.

ÇÜRÜK OLUŞUMU ENGELLENEBİLİR Mİ?

Dişlerde çürümeye sebep olan mikroorganizmaların 1960’lı yıllarda tespit edilmesiyle birlikte, çürükleri tamamen engelleyebilecek aşılar ve ilaçlar geliştirilmeye çalışılmış, ancak şuana kadar ki gelişmelere rağmen yeterince başarı elde edilememiştir. Bunun nedeni uygulanan ilaçların veya aşıların kan-plazmada yüksek seviyelerde bulunurken, tükürükte hiç veya yetersiz seviyede bulunmasıdır. Ancak dişin yapısı fluorid ve fissür örtücü uygulamaları gibi çeşitli yöntemlerle güçlendirilebilmektedir.

FİSSUR ÖRTÜCÜLER VE FLORİD UYGULAMALARI

Koruyucu uygulamalar içerisinde en yaygın ve etkili olanlardan birisi; “FİSSÜR ÖRTÜCÜ” dediğimiz malzemedir. Diş çürükleri genellikle azı ve küçük azı dişlerinin, çiğneyici yüzeylerinde bulunan “fissür” adı verilen oluklarda başlar. Bu malzemeyle olukların üzeri kapatılıp, o bölgeye mikrop, yemek artığı vs. nin sızması engellenerek çürük başlaması önlenir. Bu işlem henüz çürük başlamadan yeni sürmüş olan tüm azı ve küçük azı dişlerine uygulanmalıdır.
Çürüğü engellemenin başka bir yolu da dişlerin çürüğe karşı direncini artırmaktır. Dişlere yüzeysel “FLUORİD” uygulanması suretiyle bu direnç kazandırılır. Çocuklar için jel, gargara, vernik gibi çeşitli formları ve çilekli, kayısılı, portakallı gibi çeşitli tatları mevcuttur. Hekim kontrolünde 6 aylık periyotlarla uygulanır.

ÇOCUKLARDA SAĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALIDIR?

Sağlıklı beslenme çocuğunuzun büyüme ve gelişimi için gerekli protein, karbonhidrat, vitamin gibi ana besin gruplarının dengeli bir şekilde alınmasıdır, dengeli beslenme çocuğunuzun genel vücut gelişimini etkilediği gibi diş sağlığının da temel unsurlarındandır. Ağız ortamı steril değildir ve zararlı-zararsız milyonlarca bakteri bizimle beraber yaşamaktadır.