1991 Gaziantep doğumludur. 2014 yılında Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Nokta ailesine katılmıştır. Restoratif ve endodontik tedavilerde öncelikli çalışmaktadır.

KÖTÜ AĞIZ KOKUSU (HALİTOZİS) NEDİR?

Halitozis, ağız veya ağız dışı olsun, kaynağına bakılmaksızın hoş olmayan nefes kokusunu tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Toplumun yaklaşık %50’sini etkilemektedir. %90 oranda ağız boşluğu kaynaklıdır.
Ağız boşluğu kaynaklı halitozis önlenmesinde ağız hijyeninin sağlanması ilk koşuldur. Kötü ağız kokusunun önlenmesi bütün olarak dişlerin, restorasyonların, diş eti ve diğer çevre dokuların sağlık, sağlamlık ve uyumunun sağlanmasıyla mümkündür. Yetersiz ağız bakımı dişlerde çürüklere, plak ve diş taşı birikimine sebep olur. Bunlara bağlı olarak diş eti çekilmesi, cep oluşumu, diş eti kanamaları gibi kötü ağız kokusu gibi problemler oluşur. Bu problemler ilerleyerek diş kaybına kadar ilerleyebilen ciddi sorunlara yol açar.

Sorunun çözümünde ilk aşamada ağız hijyeni eğitimi, dişler ve dilin tam anlamıyla temizlenmesi, beslenmenin düzenlenmesi, sigara gibi zararlı alışkanlıkların bırakılması, gargara, diş ipi, ara yüz fırçaları gibi ajanların önerilmesi ile hastanın bilinçlendirilmesi esastır. Altı ayda bir diş hekimi kontrolüne gidilerek diş taşlarının temizlenmesi ağız kokusu ve diş eti problemlerinin önlenmesinde oldukça önemlidir. Halk arasında bilinenin aksine diş taşı temizliği dişlere zarar vermez ve dişlerin arasını açmaz. Tükürük içerisindeki minerallerin çökelmesi, yetersiz ağız bakımı, gıda artıklarının birikimi gibi sebeplerle bakterilerin tutunması ve yerleşmesi için bir yüzey haline gelen diş taşlarının özel dental aletler ile temizlenmesi işlemidir ve sağlıklı bir ağız için yapılması zorunludur. Dişlerdeki çürüklerin tespiti, temizlenip restore edilmesi, eski ve uyumsuz dolguların yenilenmesi, eksik dişlerden kaynaklı boşlukların implant, köprü gibi restorasyonlarla giderilmesi son derece önemlidir. Böylece kaybedilen estetik de yerine getirilmiş olacaktır.

Son olarak hasta bilincinin ve diş hekimi kontrollerinin devamlılığının sağlanması kokunun tekrar oluşmasını engeller.
Tüm bunlara rağmen geçmeyen halitozis problemi olan hastalarda solunum, sindirim, boşaltım sistemi; karaciğer, böbrek yetmezliği kökenli durumlarla ilgili sorunlar göz önünde bulundurulmalı ve bir uzman ile görüşülmelidir.