1971 Karabük doğumludur. 1995 Yılında Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olmuştur. 1995 yılında Kızılay’da serbest muayenehaneci olarak meslek hayatına başlamıştır. 2006 yılında Sağlık Bakanlığı kadrosuna da girerek sırasıyla;
6 ay Polatlı Sağlık Grup Başkanlığı
2 yıl Etimesgut 1 No’lu Sağlık Ocağı
1yıl Balgat Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi
6 yıl Gölbaşı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde çalışmıştır.
2015 yılından itibaren Nokta Diş Kliniği’nde hizmet vermektedir.
Estetik Diş Nedir?
Ezgi Ünal KUŞ
Estetik diş hekimliği, ağız içerisinde daha iyi bir gülüş elde etmek için yapılan uygulamaların tümünü içeren diş hekimliği dalıdır.
GÜLÜŞ TASARIMI
Estetik, hayatımızın birçok alanında olduğu gibi, diş hekimliğinde de önemli bir yer tutmaktadır. Çünkü dişler direk görüş alanındadır. Kişinin özgür bir şekilde gülümseyebilmesi için gingival (dişeti ve çevresi) unsurlara, diş ve dudakların uyumu önemlidir.
Estetik diş hekimliğinde giderek gelişen teknoloji ile fonksiyonel özellikler de artmıştır. Böylelikle Gülüş Dizaynı dediğimiz tasarım ile kişiye özel ideal gülüşü oluşturmuş olunur.
- Beyaz Dolgu (Kompozit),
- Porselen Lamine,
- Empress Diş Kaplama,
- Diş Eti Estetiği (Gingivoplasti – Gingivektomi),
- Zirkonyum Kaplama.
BEYAZ DOLGU (KOMPOZİT)
Ağız ve diş sağlığına çok fazla önem verilmediğinden dolayı birçok kişinin ağzında çürük bulunmaktadır. Dişlerimi, yanlış fırçalama veya hiç fırçalanmadığından, yiyecek artıklarının oluşturduğu bakteriler zamanla diş yüzeylerine yerleşir ve çürümeye sebebiyet verir. Önemli olan bu çürüklerin çok fazla derinleşmeden önlemini almaktır. Bu da ancak 6 ayda bir diş hekimine kontrol ile olabilir.
Dişler çürümeye başlamış ise dişi tamamen kaybetmeden diş çürükten temizlenip dolgu yapılması gerekir. Uygulanan dolgu çeşitleri ise, Metal dolgular, Kompozit dolgular ve Seramik dolgular dır.
Metal dolgular, uzun yıllar kullanılabilecek çok güçlü bir dolgu çeşididir. Fakat günümüz teknolojisi ile daha estetik olan beyaz dolgu veya seramik dolgu tercih edilmektedir. Ön veya arka azı dişlerde dahi en az metal dolgu kadar güçlü ve rahatlıkla kullanılabilecek dolgu çeşididir. Kompozit dolgu dişe çok iyi uyum sağlar ve diş renginde olduğu için doğal dişinizden ayırt edilmez. Dişler de çürük bulunmasa da ön dişler için estetik açıdan ufak tefek bozuklukları düzeltmek içinde kompozit dolgu kullanılmaktadır. Seramik dolgular, dişteki çürük oranı çok fazla ise dolgu ile kurtarılamayacak durumlarda kullanılan alternatif estetik uygulamadır. Aynı şekilde çürük temizlendikten sonra dişin ölçüsü alınır ve labratuarda CAD CAM sistemiyle porselen dolgu hazırlanır ve ikinci seansta hasta ağzına takılır.
PORSELEN LAMİNE
Lamine kaplama estetik amaçlı uygulanan 0,3 milimetre kalınlığında hazırlanan porselen yaprakçıklardır. Bu porselen lamineler istenen renk ve boy da ayarlanır. Porselen lamine uygulamasında dişin yüzeyi çok ince bir şekilde aşındırılır bazı durumlarda ise hiç aşındırmaya gerek kalmadan uygulanır. Bu tedavi ile dişlerde ki az miktarda çapraşıklıklar, diş yüzeyinde oluşan ilaç renklenmeleri ve sararmış olan dişleri de kalıcı olarak beyaz hale getirilir.
Lamine kaplamanın tek dezavantajı, her ağız yapısına, kapanış şekline uygun olmamasıdır. Eğer kişinin diş gıcırdatma alışkanlığı mevcut ise laminelerde kırılma olabilir. Bunu önlemek için tedavi bitiminden sonra hastamıza geceleri kullanması için gece plağı yapılır ki diş gıcırdatmasından kaynaklı kırılmalar yaşanmasın.
ZİRKONYUM KAPLAMA
Estetik diş hekimliğinde zirkonyum diş tedavisi yüz güldüren sonuçlar verir. Zirkonyum diş metalsiz, diş etine uyumlu ve ışık geçirgenliği yüksek estetik diş kaplama malzemesidir. Dişler kesildikten sonra ölçüsü alınır ve bilgisayar ortamında taranarak üç boyutlu alt yapısı alınır. Alt yapı için prova yapıldıktan sonra labratuarda hazırlanan porselenler hasta ağzına takılmak için uygun hale gelir.
Zirkonyum kaplama, estetik bir yapıya sahip olduğu için doğal dişlerinizden ayırt edilmesi zordur. Diş etine uyumlu olması ve anti-alerjik olması da bir diğer avantajıdır. Metal destekli porselenlere nazaran daha hafiftir ve ağızda koku yapmaz.
EMPRESS DİŞ KAPLAMA
Empress kaplamalar bilgisayar ortamında el değmeden çok hassas cihazlar ile hazırlanan kişiye özel bir uygulamadır. Empress diş kaplama diş yüzeyinden çok az bir madde kaybı oluşturulur. Zirkonyum veya metal destekli porselen yerine güçlendirilmiş ve sıkıştırılmış porselen kullanılır. Empress denilen güçlendirilmiş cam ile yapıldığı için ışık geçirgenliği mükemmeldir. Metal destekli kaplamalarda metalin rengi diş etinde karartı olarak belirir. Fakat empress gibi estetik çalışmalarda bu durum mümkün değildir. Diş etine uyumlu ve anti-alerjiktir.
DİŞ ETİ ESTETİĞİ
Dişler yüz bölgemizde konuşma ve iletişim esnasında önemli bir konuma sahiptir. Dişlerin görüntüsü, dizilimi ve yapısı biz istemesek de kendimiz hakkında bazı ipuçları verir. Gülümsediğimiz zaman dişetleri ile dişlerimizin uyumlu olma haline pembe estetik diyoruz.
Dudaklar, gülümseme sırasında fazlaca yukarı kalktığı zaman diş etlerinin gözükmesi (gummy smile) gülüşümüzü estetik olarak uyumsuz hale getirir. Öncelikle bakılması gereken şey dişetlerin sağlıklı olup olmadığı. Eğer sağlıksız bir dişetine sahip ise kişi önce bunun tedavisi yapılır daha sonrasında dişeti uyumlandırılması yapılır. Ufak bir lazer işlemi ile diş eti seviyelendirilmesi yapılır ve ideal bir gülümsemeye kavuşturulur.
Bazı dişetleri gül pembe rengini kaybedip siyah tonda bir renk alır ki, esmer tenli aşırı sigara içenlerde sıkça görülür. Tedavisi mümkün olup, lazerle renk açılır. Sigara içilmezse gül pembe rengi devam eder.